Tips ...

… voor een succesvol verblijf op Terschelling

Fietsen
De mooiste manier om het eiland te verkennen is op de fiets. Als u geen eigen fiets meeneemt naar Terschelling kunt u op diverse plaatsen fietsen huren. Op ongeveer 150m van uw vakantieverblijf is bijvoorbeeld Fietsenverhuur Zeelen. www.zeelenfiets.nl Praktisch: aan het einde van uw vakantie kunt u de gehuurde fietsen in een van de 5 filialen afgeven, ook direct tegenover de terminal van de veerboten.
Cranberries
Rond het jaar 1839 spoelden vaten gevuld rode bessen aan op het strand van Terschelling.
 Jutters die dachten dat ze vaten rum hadden gevonden, waren zeer teleurgesteld toen ze ontdekten dat de inhoud uit zure rode bessen bestond. De vaten werden in de duinvalleien leeggegooid. In 1869 bleken vele duinvalleien op het eiland reeds bedekt te zijn met een heideachtige vegetatie.
 Rond 1900 ontdekten de eilanders dat deze vreemde harde zure bessen enorm veelzijdig zijn en begon men ze te plukken en te eten.
Vanaf 1910 werd de Cranberrycultuur, meer commercieel aangepakt. U kunt de geschiedenis van de cranberries op Terschelling o.a. gaan bekijken in Formerum of in de bessenschuur aan de badweg naar West aan zee. Hier kunt u de produkten proeven en ook kopen. Meer informatie vindt u op www.terschellingercranberry.nl
’t behouden huys museum
Dé plek op het eiland om alles te vinden over het Terschellinger verleden, inclusief de grote brand van 1666 en het goudschip Lutine en natuurlijk over de beroemdste Terschellinger Willem Barentz. Je kunt het schip binnenstappen van deze grote ontdekkingreiziger maar ook zijn overwinteringshut op het gevaarlijke Nova Zembla. Kinderen kunnen hun eigen reis door de Terschellinger geschiedenis maken met een speurtocht. Ook het belangrijke werk van de KNRM vanaf 1825 is middels een film in beeld gebracht. Verdere informatie: www.behouden-huys.nl
Boschplaat Europees Natuurreservaat
In het oosten van Terschelling ligt het natuurreservaat “de Boschplaat”. Dateen bijzonder gebied is, wordt ook erkend door de Raad van Europa, die in 2010 opnieuw de titel van Europees Natuurreservaat toekende. Het gebied kenmerkt zich door de grote variatie in landschapstypen zoals duinen, kwelders en strand. Ook is hier het grootste natuurlijke bos van de Waddeneilanden ontstaan: de Berkenvallei. Dat er naast veel bijzondere plantensoorten ook veel vogels voorkomen, is dan ook niet verwonderlijk.
Sportieve activiteiten op Terschelling
Hengelsportvissen, strandsurfen, surfen, kiten, paardrijden, joggen, wadlopen